Bisons and other wildlife
Door: Peter de Vries
Blijf op de hoogte en volg Peter en Dieni
05 September 2017 | Verenigde Staten, Rushmore
Einddoel van vandaag is Wind Cave National Park met een complex grottenstelsel met een totale lengte van wel 195 kilometer. Onder leiding van een Ranger doen wij een iets kortere maar zeer interessante tour. Het bijzondere aan deze grot is de vrijwel afwezigheid van water, dus de overbekende stalagtieten en stalagmieten komen hier niet voor. Maar zeer zeldzaam is de aanwezigheid van het zogenaamde `boxwork` een soort van honingraad achtige structuur. Deze `doosjes` groeien niet, maar zijn al ouder dan de grotten zelf. Dezelfde tektonische krachten die zo`n 60 miljoen jaar geleden de Rocky Mountains hebben gevormd, zijn verantwoordelijk voor het liften van de kalksteenformaties van de Black Hills. In deze kalksteenlagen waren van origine al scheurtjes aanwezig die met sedimenten zijn gevuld. Weer en wind en water hebben vervolgens de kalksteen opgelost terwijl het sediment in de gevulde scheuren onoplosbaar bleek te zijn. De oorspronkelijk bewoners van dit gebied, de Lakota Indianen, wisten niet van het bestaan van het grottenstelsel af, maar bestempelde deze plaats wel als heilig omdat vanuit een vrij nauwe opening in de grond met enige regelmaat een wind waaide met een weersvoorspellende gave. Dit gat is de enige natuurlijke opening van de grot en de wind kon zo krachtig zijn dat je hoed ervan af kon waaien. De reden voor deze `wind` of luchtstroom is het verschil in luchtdruk tussen het binnenste van de grot en de omgeving. Het gat werkt als het ware als een barometer. Bij een hoge luchtdruk buiten, mooi weer, is er sprake van een tegenovergestelde luchtstroom, de grot in. Maar bij een lage luchtdruk, een voorspeller van slecht weer, stroomde de lucht soms met grote kracht naar buiten.
Op de weg terug naar de camping lopen we zomaar tien minuten vertraging op. Zijn het niet de werkzaamheden aan de Leegwaterbrug, is het wel omdat een Bison bezig is met autootje pesten. Of je hem nu links of rechts wilde passeren, hij blijft domweg voor je bumper lopen. Pas als hij echt van de weg af is, durven we hem te passeren. Bij terugkomst is de camping vrijwel verlaten, er staan natuurlijk nog wel de nodige RV`s maar de meeste bewoners zijn weg. Morgen moeten de kinderen weer naar school en met hun vertrek is eigenlijk ook het leven uit de camping weggevloeid. Er is een enorme rust over het gehele terrein neergedaald. Ruim baan dus voor de grijze golf.
06 September 2017 - 07:15
Mieke:
Je kon t niet laten hè... toch weer werkfoto's.... -
06 September 2017 - 09:27
Kitty:
Eindelijk de nodige rust die je op vakantie nodig hebt -
06 September 2017 - 17:44
Ria Bart:
Hallo Dieni en Peter,
Jullie hebben dus al veel wild gespot.
Bisons hebben wij ook gezien in Canada.
Slim om de camper aan de zijkant te parkere.
Op onze reis was een medekampeerder niet zo slim en had schade.
Ja op gravelwegen rijden mag niet geloof ik vanwege verzekering?
Nu fijne reis nog.
Groetjes, Ria en Jan. -
06 September 2017 - 20:00
Gea Mennink:
Hoi Peter en Dieni,
Wat maken jullie weer een prachtige reis en fijn dat we mee mogen genieten!
Ook mooie foto's, heel bijzonder!
Ja ook onze kleinzonen moesten weer naar school, na een vakantie van 2enhalve maand!
Wens ik jullie nog een mooie verdere reis en laten jullie ons maar weer smullen van de mooie reisverhalen!
Lieve groeten,
Joop en Gea.